Ragmad Amatstam

Ragmad Amatsam(Suriname 11 mei 1953 - Rotterdam 24 januari 2011)


Ragmad werd op Koewarasan geboren, daar kreeg hij de liefde voor het zingen al vroeg mee van zijn moeder. Hij debuteerde in 1969 in de Surinaamse pop scene met een cover van 'House of the rising sun'. Zijn muzikale carrière vervolgde met zijn bijdrage bij de band 'The Horrors', 'The Matjangs' en later 'Combo Five'. In 1971 werd hij als eerste Javaan de winnaar van het nationaal songfestival Suripop in Suriname. Onder jong en oud is hij binnen de Javaans-Surinaamse gemeenschap, maar ook daar buiten, vooral bekend met liedjes als 'Troe Troe Lobi' en 'Lobi Sranang' (1994) en 'Hallo Paramaribo'. Hij beleefde zijn hoogtepunten in de jaren ’70 en ’80. Later genoot hij bijzondere bekendheid met zijn band 'Rupia'.

Ragmad is niet alleen in de Pop Jawa scene groot, maar is ook nationaal bekend. Hij begon ooit als allround zanger. In Nederland heeft hij Javaans leren spreken, dat kwam voort uit de behoefte om zijn identiteit te leren kennen.

Overlijden


Ragmad overleed op 61-jarige leeftijd in Rotterdam. Hij werd na hartklachten opgenomen in een Rotterdams ziekenhuis, waar ze een gaatje in zijn hart hadden ontdekt, hij overleed na een operatie. Eerder kreeg Ragmad een hersenbloeding, maar herstelde.

Albums


 Surinaamse Radio

Garuda Garuda